Houtskeletbouw wanden

Kasteel muur

Een muur is een begrenzing van steen of beton tussen binnen en buiten of tussen twee open gebieden. Denk aan een middeleeuwse kasteelmuur die vijandelijke aanvallen moest weerstaan of de Berlijnse muur die zowel mensen als ideologieën van elkaar moest scheiden. Een muur is hard, koud en moet bovendien uit niet-hernieuwbare bronnen met veel geweld gedolven worden.

Een houtskeletbouw wand is gemaakt van oneindig hernieuwbaar hout en is bijvoorbeeld (in tegenstelling tot steen) veel beter in staat om aardbevingen te doorstaan dan een stormram of een sloophamer. Het is in de hedendaagse wereld gelukkig zelden beter om muren te bouwen. Groenhart houtskeletbouw maakt dan ook wanden en geen muren.

De uitvoering

De wanden van uw houtskeletwoning voeren we uit met brede stijlen en regels van 60 mm terwijl 38 mm gebruikelijk is in Nederland. Op deze manier hebben we meer ruimte voor bevestigingsmiddelen en is de wand stabieler. De houtskeletbouw wanden worden gevuld met isolatiemateriaal en bekleed met plaatmateriaal. Aan de buitenzijde komen damp-open houtvezelplaten. Al dit voorwerk gebeurt in de fabriek, een gecontroleerde omgeving.

Ten behoeve van het leidingwerk maken we kanalen in de buitenwanden die we luchtdicht afwerken. Op deze manier kan de installateur vrij in de kanalen werken en wordt de luchtdichte schil niet aangetast.

Wand

“Het meest belangrijk was dat het een duurzaam huis zou worden, met gebruik van natuurlijk materialen”

Foto houtskeletbouw Cellulose
Cellulose isolatie

De isolatie in een houtskeletbouw wand

De binnenwanden worden op de bouw geïsoleerd. Op deze manier kan het meeste leidingwerk in de binnenwanden worden verwerkt. Onze grote voorkeur gaat uit naar cellulose isolatie vanwege de effectiviteit en milieuvriendelijkheid van het materiaal. De binnenwanden zijn aan beide zijden afgewerkt met een gipsvezelplaat waaraan u 50 kg per plug, 30 kg per schroef of 17 kg per portrethaak met nagelbevestiging aan op kunt hangen. Zware objecten aan de wand bevestigen is dus geen enkel probleem. Alle houtskeletbouw wanden kunnen naar wens worden afgewerkt.

Ook de kozijnen met glas kunnen alvast in de wanden worden aangebracht. Het grote voordeel is dat de belangrijkste bouwfysische functies meteen zijn geïntegreerd: de warmte- en geluidsisolatie, het vocht- en damptransport en de brandwerendheid. De hoge isolatiewaarden leiden tot forse energiebesparingen.

Damp-open bouwen

Uiteraard kunnen wij damp-open bouwen. Afhankelijk van uw wensen bepalen we in overleg het beste wandsysteem. Uiteraard is het gevelmateriaal geheel vrij te kiezen. U kunt denken aan houten delen, aan stucwerk of baksteen. Een combinatie van materialen is ook heel goed mogelijk.

Alle onderdelen van uw houtskeletbouw woning worden van tevoren pasklaar gefabriceerd. Bent u benieuwd naar de productie van de onderdelen? Bekijk de video hiernaast voor een impressie.

Mocht u hierna nog vragen hebben, neem vrijblijvend contact op of neem een kijkje in de kennisbank.

Alles onder één dak

Van ontwerp tot afbouw

Houtskeletbouw-gevel-1__FillWzQyNSwyODVd
Hoe werkt het?

Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.

Nieuwveen_A-11__ScaleWidthWzgwMF0
Volledige ontzorging

We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.

Houtskeletbouw-spant-2__FillWzQyNSwyODVd
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.