Wat is houtskeletbouw?

wat-is-houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de volledige constructie van een woning uit hout wordt opgebouwd. Bij deze methode bestaat de dragende structuur van het gebouw uit een raamwerk van houten stijlen, balken en liggers, waaraan isolatie en andere materialen worden toegevoegd voor de buitenmuren, vloeren en het dak. 

Houtskeletbouw staat bekend om zijn relatief lichte gewicht, flexibiliteit en snelheid van bouwen in vergelijking met andere bouwmethoden. Het wordt ook beschouwd als een milieuvriendelijkere optie dan traditionele bouwmethoden, omdat hout een hernieuwbare bron is en tijdens de productie minder koolstofemissies veroorzaakt dan materialen als staal of beton. 

Voordelen houtskeletbouw

  • Duurzaamheid: hout is een hernieuwbare grondstof en heeft over het algemeen een lagere milieu-impact dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal.
  • Snelle bouwtijd: Omdat het houten frame van een houtskeletbouw woning relatief licht is, kan de constructie snel en efficiënt worden uitgevoerd.
  • Esthetische flexibiliteit: Alle woonstijlen, van botanisch tot modern, zijn te realiseren in houtskeletbouw. Ook een stenen buitenmuur behoort tot de mogelijkheden.
 
Goethestraat25 1 v3 ScaleWidthWzgwMF0

“Bij het ontwerp van onze woning is werkelijk aan alles gedacht. De woning is helemaal integraal berekend.”

Houtskeletbouw-kosten

Nadelen houtskeletbouw?

Als nadelen van een houtskeletbouw huis wordt soms het onderhoud genoemd. Maar daarin kunnen we u geruststellen. De constructie is geheel beschermd en blijft altijd droog. Een ander nadeel van houtskeletbouw zou de geluidsisolatie kunnen zijn. 

Een betonnen wand heeft meer massa en zal beter isoleren tegen omgevingsgeluid. Maar omdat houtskeletbouw zo flexibel is kunnen wij – als u bijvoorbeeld langs een drukke weg gaat bouwen – maatregelen treffen waardoor de geluidsisolatie zelfs beter wordt dan bij een betonnen wand.

Veel houtskeletbouwwoningen hebben houten gevels, waarop het vooroordeel van onderhoud vaak is gebaseerd. De gevelafwerking staat echter los van de bouwmethode en een houten gevel is slechts één van de vele mogelijke afwerkingen. 

Ook bij een houten gevelbekleding werken wij altijd met zeer duurzame houtsoorten (Western Red Cedar, Lariks en dergelijke) die niet geschilderd hoeven te worden en na verloop van tijd zullen vergrijzen.

Is een houtskelet energiezuinig?

Een houtskelet is energiezuinig door de hoge isolatiewaarde. Hout isoleert namelijk beter dan metaal of steen. Daarnaast gaat er bij het verwarmen van een houtskelet woning minder energie verloren, omdat hout erg snel opwarmt. Ook is houtskeletbouw goed te combineren met verschillende soorten isolatiemateriaal.

Hiernaast is hout een hernieuwbare bron, waardoor er tijdens de productie minder koolstofemmissies veroorzaakt worden dan bij de productie van andere materialen, zoals staal of beton. Dit alles draagt bij aan een energiezuinige wijze van bouwen.

Bekijk eens onze case over een energiezuinige houtskeletbouw woning in Zeist.

Wat-kost-houtskeletbouw.jpg

“Deze houtskeletbouw woning overstijgt alle normen op het gebied van duurzaamheid, luchtdichtheid en isolatie.”

Bekisting-strokenfundering-houtskeletbouw__FillWzQyNSwyODVd

Welke fundering voor houtskelet?

Hoofdzakelijk zijn er 2 soorten funderingen te onderscheiden, namelijk een fundering op palen en een fundering op staal. De laatste heeft niets met het materiaal staal te maken maar het is jargon voor een fundering die rechtstreeks steunt op de grond en waarbij de grond dus voldoende draagkrachtig is.

Die draagkracht meten we door een sondering. Dit wordt gedaan door een conus in de grond te drukken en de weerstand daarvan te meten. We meten altijd op minimaal twee punten, op de hoeken van de woning diagonaal tegenover elkaar.

Mocht u nog vragen hebben, voel u vrij om contact op te nemen of de kennisbank te bezoeken.

Wij helpen u graag bij het realiseren van uw houtskeletbouw huis!

Ons ervaren team staat dagelijks voor u klaar om u te helpen bij het realiseren van uw droomhuis. Van idee tot ontwerp van start bouw tot afbouw. 

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag uw wensen. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze werkwijze pagina. Of neem een kijkje in ons portfolio voor houtskeletbouw voorbeelden

aannemer houtskeletbouw

Alles onder één dak

Van ontwerp tot afbouw

Houtskeletbouw-gevel-1__FillWzQyNSwyODVd
Hoe werkt het?

Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.

Nieuwveen_A-11__ScaleWidthWzgwMF0
Volledige ontzorging

We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.

Houtskeletbouw-spant-2__FillWzQyNSwyODVd
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.