De isolatie van een houtskeletbouw woning

Houtskelletbouw woning en isolatie

Een houtskeletbouw (HSB) woning staat bekend om zijn lichte constructie, hoge isolatiewaarde en bouwsnelheid. Omdat de basis van het huis bestaat uit een houten skelet van stijlen en regels, is het belangrijk dat de isolatie optimaal wordt aangebracht. Goede isolatie zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar voorkomt ook energieverlies, verlaagt de energierekening en draagt bij aan een duurzame en circulaire manier van bouwen. Groenhart Houtskeletbouw kiest bewust voor milieuvriendelijke isolatiematerialen die perfect passen binnen dit bouwsysteem.

Hoe is een houtskeletbouw wand opgebouwd?

De basis van een houtskeletbouw woning is een houten frame van stijlen (verticaal) en regels (horizontaal). Deze frames vormen de structuur van de woning en worden in de fabriek samengesteld tot wanden. Om van deze frames stabiele, dragende wanden te maken, brengen we aan één zijde een constructieve OSB-plaat aan. Deze zorgt voor de zogenoemde “schijfwerking” waarmee de krachten binnen de woning worden verdeeld en afgevoerd naar de fundering.

De wanden van Groenhart worden uitgevoerd met bredere stijlen en regels (60 mm in plaats van de gebruikelijke 38 mm). Dit biedt meer ruimte voor bevestiging, maakt de wand stabieler en geeft extra ruimte voor isolatie. Aan de buitenzijde brengen we damp-open houtvezelplaten aan. Deze platen beschermen de isolatie en dragen bij aan de stijfheid van de wand. Ook het leidingwerk wordt slim ingepast, zonder de luchtdichtheid van de schil aan te tasten.

HSB wand van binnen

“Wij werken bewust niet met materialen zoals PUR of andere chemische schuimen. Onze keuze voor houtvezel en cellulose is een bewuste stap richting gezond wonen en bouwen met respect voor mens en milieu.”

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vul het onderstaande formulier in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

    Hoe heeft u ons gevonden?

    Beschikt u over tekeningen, foto's of wilt u inspiratie delen?

    Isolatie opties HSB groenhart

    Welke isolatiematerialen gebruiken wij?

    Bij Groenhart gebruiken we uitsluitend isolatiematerialen die passen bij onze visie op duurzaam en circulair bouwen. Wij kiezen voor houtvezelisolatie of cellulose (gemaakt van gerecycled papier). Beide materialen worden onder hoge druk ingeblazen tussen de houten regels van de wand. Hierdoor wordt elk vak volledig gevuld en sluit de isolatie naadloos aan.

    Deze natuurlijke isolatiematerialen hebben uitstekende thermische én akoestische eigenschappen. Ze zijn damp-open, reguleren vocht op een natuurlijke manier en zorgen voor een stabiel en comfortabel binnenklimaat. Omdat ze herbruikbaar en biologisch afbreekbaar zijn, passen ze perfect binnen de circulaire gedachte.

    Wij werken bewust niet met materialen zoals PUR of andere chemische schuimen. Onze keuze voor houtvezel en cellulose is een bewuste stap richting gezond wonen en bouwen met respect voor mens en milieu.

    Houtvezelplaten om de isolatie op de plek te houden

    Om de isolatie op zijn plek te houden en extra bescherming te bieden aan de constructie, werken we aan de buitenzijde van de wand met houtvezelplaten. Dit zijn dikke, stevige platen die ook bijdragen aan de isolatiewaarde. Op deze platen kan direct worden gestuct, of er kunnen houten regels op worden bevestigd om gevelbekleding aan te brengen. Ook het maken van een spouwmuur met metselwerk is mogelijk.

    Deze opbouw zorgt ervoor dat de wand bestand is tegen wind- en waterbelasting, maar toch damp-open blijft. Dit voorkomt condensatie in de wand en draagt bij aan een lange levensduur van de woning.

    houtvezelplaten buiten

    “Goede isolatie zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar voorkomt ook energieverlies, verlaagt de energierekening en draagt bij aan een duurzame en circulaire manier van bouwen.”

    Laat u adviseren door Groenhart Houtskeletbouw

    Bij Groenhart Houtskeletbouw combineren we vakmanschap, slimme technieken en duurzame materialen om woningen te bouwen die klaar zijn voor de toekomst. Of u nu al een duidelijk plan hebt of nog in de oriëntatiefase zit, wij denken graag met u mee over de juiste wandopbouw, isolatie en afwerking.

    Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw (toekomstige) woning? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk ons portfolio voor inspiratie.

    aannemer houtskeletbouw

    Alles onder één dak

    Van ontwerp tot afbouw

    Houtskeletbouw-gevel-1__FillWzQyNSwyODVd
    Hoe werkt het?

    Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.

    Keuken in houtskeletbouw bungalow
    Volledige ontzorging

    We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.

    Houtskeletbouw-spant-2__FillWzQyNSwyODVd
    Deskundig en praktisch

    Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

    Veel gestelde vragen over (de isolatie) van houtskeletbouw

    Houtskeletbouw heeft van nature minder massa dan bijvoorbeeld beton of kalkzandsteen. Daardoor presteert het op zichzelf iets minder goed in geluidsisolatie. Door gebruik te maken van materialen zoals cellulose en houtvezel, die van nature goede akoestische eigenschappen hebben, verbeteren we de geluidsdemping aanzienlijk.

    Een veelvoorkomende misvatting is dat een houten woning per definitie brandgevaarlijker zou zijn dan traditionele bouw. In werkelijkheid is houtskeletbouw juist goed brandwerend te maken. De cellulose- en houtvezelisolatie die Groenhart toepast, voldoen aan hoge brandveiligheidsnormen. Deze materialen zijn moeilijk ontvlambaar en verkolen gecontroleerd, wat betekent dat ze niet plotseling vlam vatten maar juist vertragen.

    Daarnaast is de wandopbouw zodanig opgebouwd dat er meerdere beschermende lagen zijn. De gipsvezelplaten aan de binnenzijde hebben bijvoorbeeld een brandvertragende werking. In combinatie met luchtdichte aansluitingen zorgen wij ervoor dat uw woning voldoet aan alle geldende eisen op het gebied van brandveiligheid.

    In principe wordt de isolatie in een houtskeletbouw woning direct tijdens de bouwfase volledig aangebracht. Omdat we de vakken tussen de stijlen en regels onder hoge druk vullen met cellulose of houtvezel, ontstaat er een compact, gesloten geheel dat niet eenvoudig later nog te verbeteren is zonder de wand open te maken.