Houtskeletbouw fundering

Bij een houtskeletbouwwoning is het deel dat zich onder de woning bevindt vergelijkbaar met ‘traditionele’ woningen in steen en beton. Te beginnen bij de fundering. Hoofdzakelijk zijn er twee soorten funderingen te onderscheiden, namelijk een fundering op palen en een fundering op staal. De benodigde draagkracht voor een fundering meten we door een ‘sondering’.

Dit wordt gedaan door een conus (een stalen buis met kegelvormig uiteinde) in de grond te drukken en de resulterende weerstand te meten. We meten altijd op minimaal twee punten: de hoeken van de woning diagonaal tegenover elkaar.

Fundering op heipalen

De fundering op heipalen kunnen we toepassen als er geen kwetsbare gebouwen in de omgeving aanwezig zijn. Hierbij worden betonnen palen met veel kracht in de grond geslagen. Deze palen worden ook wel omschreven als grond verdringende palen. De grond rondom de paal krijgt meer spanning en de paal meer draagkracht. Daarbij hebben we ook te maken met kleef van de grond.

Het voert te ver om hier diep op in te gaan maar het grote voordeel van een heipaal is dat men de zakking per slag kan tellen en zo zeker kan bepalen of de paal voldoende draagkracht heeft. Dat noemt men ‘op stuit heien’. Het tellen van de slagen in combinatie met de zakking noemt men ‘kalenderen’.

Heipalen

“Deze opdrachtgevers hebben echt voor het type schuurwoning gekozen, ze wilden veel hout aan het huis”

Schroefpalen

Fundering op schroefmortelpalen

Het boren of schroeven van funderingspalen is wezenlijk anders dan een fundering met heipalen. Bij schroefmortelpalen boort men op de juiste plek een gat c.q. schacht in de grond en met het uithalen van de boor wordt de schacht gevuld met beton. Hierna wordt de stalen wapening in de schacht getrild.

Het nadeel van deze fundering is dat iedere paal op zelfde diepte in de grond wordt geboord en men dus alleen uit kan gaan van de draagkrachtige grond zoals aangegeven bij de sondering. Het voordeel van een schroefmortelpaal is dat deze trillingvrij is. Op veel locaties is er dan ook geen andere mogelijkheid dan een schroefmortelpaal.

Fundering op staal

Als er voldoende draagkrachtige grond aanwezig is, kunnen we funderen op staal. Dit houdt in dat er op de bovengrond gefundeerd wordt en er dus geen heiwerk noodzakelijk is. Eén van de voordelen van een houtskeletbouw woning is het lichte gewicht. Een houtskeletbouw woning is circa 25% van het gewicht van een woning in steen of beton maar is wel net zo sterk. Een houtskeletbouw woning kan dus eerder op staal gebouwd worden dan een woning van steen of beton.

Bij een strokenfundering (dit is een fundering op staal) wordt eerst een betonstrook gestort van bijvoorbeeld 600mm breed en 200mm dik. Hierop worden dan stenen gemetseld of gelijmd. Het voordeel van deze fundering is dat er een hoge kruipruimte gemaakt kan worden. Het nadeel van een hoge strokenfundering heeft te maken met stabiliteit. Naarmate er hoger opgemetseld wordt neemt de stabiliteit af en dat moet dan opgelost worden.

Mocht u vragen hebben, waaronder technische, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen of een kijkje nemen in de kennisbank.

Strokenfundering

“Het is altijd verassend om te zien welke ideeën er op tafel komen als je aan de slag gaat met een mood board’. Dit is een heel leuk proces om te begeleiden. Je ziet samen met de klant de schets ontstaan”

Prefab bekisting

Bij Groenhart Houtskeletbouw

Vaak werken we met een balkenfundering. In het geval van een fundering op palen gebruiken we altijd een balkenfundering. Zodra de palen in de grond zitten maken we een bekisting over de palen. Hier leggen we vervolgens wapeningskorven in waarna we de bekisting vullen met beton.

Voorlopig hebben we hier gekozen voor beton vanwege de kwaliteit. Er zijn nu nog geen funderingen zonder beton die dezelfde kwaliteit bieden. De bewapening zit bij dit beton altijd aan de zijde waarin ’trek’ zal optreden, oftewel waar de constructie langer wil worden. Vaak zit er ook wapeningsstaal in de ‘drukzijde’ van de betonconstructie, maar omdat beton heel goed drukkrachten op kan vangen en heel slecht trekkrachten zal er altijd meer wapening aan de ’trekzijde’ geplaatst worden.

Als we een balkenfundering op staal maken is het principe hetzelfde, maar de isolatie van de bekisting moet drukvaster zijn omdat de isolatie rechtstreeks op de grond rust.

Alles onder één dak

Van ontwerp tot afbouw

Houtskeletbouw-gevel-1__FillWzQyNSwyODVd
Hoe werkt het?

Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.

Keuken in houtskeletbouw bungalow
Volledige ontzorging

We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.

Houtskeletbouw-spant-2__FillWzQyNSwyODVd
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.