Installaties in houtskeletbouw

De installaties in een woning zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor een comfortabele woning en kunnen absoluut niet meer los van elkaar worden gezien. Tevens is de ruimte die men in een woning nodig heeft voor alle installaties veel groter geworden. Omdat de installaties van zo’n grote invloed zijn is het zeer belangrijk hier vanaf de eerste schets al rekening mee te houden. Doordat Groenhart Houtskeletbouw vaak in bouwteams werkt zijn we in staat om in een vroeg stadium al een installateur te betrekken waardoor u later niet voor verrassingen komt te staan.

Vanaf 1 januari 2021 moeten woningen waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, voldoen aan de eisen voor BENG en TOjuli. De invoering hiervan heeft gevolgen voor de hele keten van ontwikkelen, bouwen, installeren en beheren. Bij Groenhart Houtskeletbouw weten we hier alles van en informeren u graag. Overigens zijn de meeste eisen voor ons niet nieuw en kijken wij al veel langer naar maatregelen om een comfortabel huis te bouwen. De eisen zijn überhaupt makkelijker te halen met houtskeletbouw.

Installatiewerk in een houtskeletbouw woning

Het installatiewerk in een (houtskeletbouw) woning bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen:

  • Elektrische installaties
  • Water en riolering
  • Verwarming
  • Ventilatie

Onder elektrische installaties kan men ook domotica beschouwen. Domotica is het “slimmer” maken van uw huis. U kunt bijvoorbeeld de verwarming en verlichting bedienen met uw smartphone. Maar u kunt ook verder gaan en bijvoorbeeld de gordijnen, screens, apparatuur, enzovoort aansluiten op het domotica systeem.
Naast leidingen en kabels bestaat de elektrische installatie in de basis uit wandcontactdozen, schakelaars en de meterkast. Hierop zijn uw apparaten aan te sluiten.

Wellicht het minst spectaculaire van het installatiewerk is de water af- en toevoer. Wel is het zaak dat u nadenkt over plekken waar u bijvoorbeeld een buitenkraan wilt. Het ongemak van het gebrek hieraan is namelijk groot.

Verwarming voor houtskeletbouw

Verwarming, hierin is in de afgelopen jaren veel veranderd. Waar onze woningen vroeger met een simpele cv ketel op gas verwarmd werden is nu een warmtepomp de norm. Er zijn grofweg twee soorten warmtepompen te onderscheiden, de lucht/water warmtepomp en de brine/water warmtepomp.
De lucht/water warmtepomp haal de warmte uit de lucht en voert deze naar de warmtepomp. De warmtepomp maakt er vervolgens warmwater van. Het water is veel minder warm dan “cv water”. En heet daarom lage temperatuur verwarming (LTV). Wij maken daarom standaard gebruik van vloerverwarming op zowel de begane grond als de verdieping waardoor het verwarmde oppervlak veel groter is dan bij een standaard radiator. Een lucht/water warmtepomp is goedkoper dan een brine/water warmtepomp, er hoeft immers geen bron (ca. 100m diep) in de grond geboord te worden. Het nadeel is dat koelen in de zomer duurder is / meer energie verbruikt zoals ook in het onderstaande uitgelegd wordt.

De brine/water warmtepomp is een gesloten systeem waarbij er Brine (sterk warmte accumulerende vloeistof) door twee buizen in de grond wordt gepompt. Het verschil met de lucht/water warmtepomp is feitelijk alleen de bron waar de initiële warmte vandaan komt (lucht of aarde/grondwater). Het voordeel van de brine/water warmtepomp is de goede mogelijkheid om de koelen. In de zomer geeft Brine namelijk geen warmte af aan pomp maar koel water wat vervolgens door de buizen in de vloer wordt gepompt. Op deze manier heeft u een heerlijk koele vloer in de zomer zonder veel energieverbruik. Overigens is een houtskeletbouw woning relatief eenvoudig zeer comfortabel te maken, zowel in de winter als in de zomer.

Ventilatie, er zijn twee verschillende systemen te onderscheiden, een gesloten systeem en een systeem met natuurlijke toevoer. Wij verwijzen u graag naar een andere pagina op de website voor meer informatie over ventilatiesystemen.