Luchtdicht bouwen

Is luchtdicht bouwen eigenlijk wel gezond?

We krijgen regelmatig vragen over luchtdicht bouwen. Vragen zoals, ademt ons huis dan nog wel? Leven we niet in een plastic zak? Deze vragen zijn met ja en nee te beantwoorden. Namelijk zonder goede ventilatiemogelijkheden komt er te weinig verse lucht binnen. Vroeger had luchtdicht bouwen geen aandacht en was een ventilatiesysteem dus ook minder belangrijk. Door de aanscherping van de regels en de algemene ontwikkeling van technologie in de bouw is een ventilatiesysteem inmiddels enorm belangrijk geworden. Wij pleiten dan ook voor een integrale aanpak zodat dit soort systemen vroeg in het bouwproces in de woning gepland worden. Alleen op deze manier kan een comfortabel binnenklimaat gegarandeerd worden.

Naast dat onbedoelde infiltratie (naden en kieren) slecht is voor het energieverbruik, kleven er ook nog andere nadelen aan. Deze nadelen hebben onder andere te maken met vocht. Warme binnenlucht kan meer vocht bevatten dan koude buitenlucht. Als deze twee luchtstromen elkaar raken dan zal er condensvorming plaats vinden. Dit is een normaal verschijnsel waar in een goede woning rekening mee gehouden is. Als dit gebeurd op een punt waar geen rekening mee gehouden is zoals een kier dan zal daar op termijn een vochtprobleem ontstaan. Met name door de standaard betere constructies van tegenwoordig zal de dampspanning in dit soort kieren toenemen en daarmee dus ook de kans op vochtproblemen.

Een goede manier van bouwen is dus luchtdicht. De luchtdichtheid meten is dan ook een goede manier om de algemene kwaliteit van een woning te testen. Om toch te zorgen voor voldoende verse lucht moet er een uitgemeten ventilatiesysteem aanwezig zijn. Op deze manier zal er niet te veel verse, koele lucht aangevoerd worden, wat slecht is voor het energieverbruik en niet te weinig, wat een bedompt binnenklimaat geeft.

Hoe strenger de eis voor luchtdichtheid hoe belangrijker goede aansluitdetails zijn. Daar heeft houtskeletbouw een groot voordeel. Namelijk, omdat de verschillende onderdelen computergestuurd (CNC) gemaakt worden past alles bijna naadloos op elkaar.

Groenhart Houtskeletbouw adviseert opdrachtgever niet alleen over de constructie maar geeft een integraal advies over ontwerp, constructie en installaties.