Is luchtdicht bouwen eigenlijk wel gezond?
We krijgen regelmatig vragen over luchtdicht bouwen. “Ademt ons huis dan nog wel?” of “Leven we niet in een plastic zak?” Het antwoord op deze vragen is tweeledig. Zonder goede ventilatiemogelijkheden komt er in een luchtdicht gebouwde woning te weinig verse lucht binnen. Vroeger kreeg luchtdicht bouwen geen aandacht en waren ventilatiesystemen veel minder belangrijk. Door de aanscherping van de regels en de algemene ontwikkeling van technologie in de bouw is een ventilatiesysteem inmiddels enorm belangrijk geworden. Wij zijn dan ook voorstanders van een integrale aanpak waarbij dit soort systemen vroeg in het bouwproces in de woning gepland worden. Alleen op deze manier kan een comfortabel binnenklimaat gegarandeerd worden.
Naast het feit dat onbedoelde infiltratie (door naden en kieren) slecht is voor het energieverbruik kleven er ook andere nadelen aan. Deze nadelen hebben onder andere te maken met vocht. Warme binnen lucht kan meer vocht bevatten dan koude buitenlucht. Als deze twee luchtstromen elkaar raken zal er condensatie plaats vinden. Dit is een normaal verschijnsel waar in een goede woning rekening mee gehouden is. Als dit gebeurd op een punt waar er geen rekening mee gehouden is (zoals een onbedoelde kier) dan zal daar op termijn een vochtprobleem ontstaan. Met name door de standaard betere constructies van tegenwoordig zal de dampspanning in dit soort kieren toenemen en daarmee dus ook de kans op vochtproblemen.
Een goede manier van bouwen is dus luchtdicht. De luchtdichtheid meten is dan ook een goede manier om de algemene kwaliteit van een woning te testen. Om toch te zorgen voor voldoende verse lucht moet er een uitgemeten ventilatiesysteem aanwezig zijn. Op deze manier zal er niet te veel verse, koele lucht aangevoerd worden, wat slecht is voor het energieverbruik en niet te weinig, wat een bedompt binnenklimaat geeft.
Hoe strenger de eis voor luchtdichtheid hoe belangrijker goede aansluitdetails zijn. Houtskeletbouw is hier in het voordeel omdat de verschillende geprefabriceerde onderdelen computergestuurd (CNC) en met enorme precisie worden gemaakt zodat alles vrijwel naadloos op elkaar past.
Groenhart Houtskeletbouw adviseert opdrachtgevers niet alleen over de constructie maar geeft een integraal advies over ontwerp, constructie en installaties.