Installaties
De installaties in een woning zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor het leef comfort, zodanig dat goede installaties noodzakelijk zijn voor een comfortabele woning. Tevens is de ruimte die men in een woning nodig heeft voor alle installaties veel groter geworden. Omdat de installaties van zo’n grote invloed zijn is het zeer belangrijk om hier vanaf de eerste schets al rekening mee te houden. Doordat Groenhart Houtskeletbouw vaak in bouwteams werkt zijn we in staat om in een vroeg stadium al een installateur bij de bouw te betrekken waardoor u later niet voor verrassingen komt te staan.
Sinds 1 januari 2021 moeten woningen waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, voldoen aan de eisen voor BENG en TOjuli. De invoering hiervan heeft gevolgen gehad voor de hele keten van ontwikkelen, bouwen, installeren en beheren. Deze eisen zijn gelukkig vrij gemakkelijk te halen met houtskeletbouw.
U mag altijd contact met ons opnemen voor vragen over dit onderwerp of andere.
- Maatwerk houtskeletbouw
- Deskundig en praktisch
- Van ontwerp tot afbouw
- Volledige ontzorging
Installatiewerk in een houtskeletbouw woning
Het installatiewerk in een (houtskeletbouw) woning bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen:
- Elektrische installaties
- Water en riolering
- Verwarming
- Ventilatie
Onder elektrische installaties kan men ook domotica scharen. Domotica is het ‘slimmer’ maken van uw huis. U kunt bijvoorbeeld de verwarming en verlichting bedienen met uw smartphone. Eventueel kunt u zelfs de gordijnen, screens, apparatuur, enzovoort aansluiten op het domotica systeem.
Naast leidingen en kabels bestaat de elektrische installatie in de basis uit wandcontactdozen, schakelaars en de meterkast. Hierop zijn uw apparaten aan te sluiten.
Wellicht het minst spectaculaire van het installatiewerk is de water af- en toevoer. Wel is het zaak dat u nadenkt over plekken waar u bijvoorbeeld een buitenkraan wilt. Het ongemak van het gebrek hieraan is namelijk groot.
Verwarming voor houtskeletbouw
Qua verwarming is er in de afgelopen jaren veel veranderd. Waar onze woningen vroeger met een simpele cv ketel op gas verwarmd werden is nu een warmtepomp de norm. Er zijn grofweg twee soorten warmtepompen te onderscheiden, de lucht/water warmtepomp en de brine/water warmtepomp.
De lucht/water warmtepomp haal de warmte uit de lucht en voert deze naar de warmtepomp. De warmtepomp maakt er vervolgens warm water van. Dit water is veel minder warm dan het water uit een CV installatie en heet daarom lage temperatuur verwarming (LTV). Wij maken daarom standaard gebruik van vloerverwarming op zowel de begane grond als de verdieping. Hierdoor is het verwarmde oppervlak veel groter dan met een standaard radiator. Een lucht/water warmtepomp is goedkoper dan een brine/water warmtepomp, er hoeft immers geen bron (ca. 100m diep) in de grond geboord te worden. Het nadeel is dat koelen in de zomer meer energie verbruikt en dus duurder is.
De brine/water warmtepomp is een gesloten systeem waarbij er Brine (sterk warmte accumulerende vloeistof) door twee buizen in de grond wordt gepompt. Het verschil met de lucht/water warmtepomp is feitelijk alleen de bron waar de initiële warmte vandaan komt (lucht of aarde/grondwater). Het voordeel van de brine/water warmtepomp is de goede mogelijkheid om de koelen. In de zomer geeft Brine namelijk geen warmte af aan de pomp maar koel water dat vervolgens door de buizen in de vloer wordt gepompt. Op deze manier heeft u een heerlijk koele vloer in de zomer zonder veel energieverbruik. Overigens is een houtskeletbouw woning relatief eenvoudig zeer comfortabel te maken, zowel in de winter als in de zomer.
Ventilatie voor houtskeletbouw
Qua ventilatie zijn er twee verschillende systemen te onderscheiden, een gesloten systeem en een systeem met natuurlijke toevoer. Mocht u meer willen weten over ventilatiesystemen, neem dan een kijkje in de kennisbank.
Alles onder één dak
Van ontwerp tot afbouw
Hoe werkt het?
Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.
Volledige ontzorging
We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.
Deskundig en praktisch
Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden.
Veel gestelde vragen over houtskeletbouw
De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.
Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.
Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.
Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.