Cross Laminated Timber (CLT)

Wat is CLT?

CLT, Cross-laminated timer is een houtbouwmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van massieve elementen waarbij er bij houtskeletbouw gebruik gemaakt wordt van een frame waarin geïsoleerd wordt.

Bij CLT worden meerdere lagen van houten platen samen gelijmd. Het gaat om minimaal 3 platen. Op deze manier is een zeer hoog belastbare constructie te bouwen. De platen hebben grote afmetingen van bijvoorbeeld 2.95x16m waardoor elementen uit hele platen gemaakt kunnen worden. Net zoals bij houtskeletbouw worden alle elementen en sparingen voor bijvoorbeeld kozijnen in de fabriek, prefab gemaakt.

Het grote voordeel van CLT is de hoge constructieve belastbaarheid wat met name bij hoogbouw ten goede komt. Het nadeel van CLT is dat de elementen later buitenom nog geïsoleerd moeten worden en dat er lastig gebogen vormen van gemaakt kunnen worden.

De wanden kunnen aan de binnenzijde afgewerkt worden met bijvoorbeeld een gipsplaat maar de wanden kunnen ook erg goed in het zicht blijven omdat we ook de sparingen voor stopcontacten en schakelaars al in de fabriek opnemen. Ook kunnen met vloeren van CLT grote overspanningen gehaald worden. Dit kan overigens ook met houtskeletbouw door het toepassingen van een stalen balk, of, indien gewenst, met een houten gelamineerde ligger waarbij deze onder het plafond uitkomt en er dus een deel van de constructie in het zicht komt, dit is iets wat veel van onze opdrachtgevers en ook architecten erg kunnen waarderen en ook uniek is voor houtbouw.