Wat is CLT bouw?

Kiezen

Cross-laminated timber‘ oftewel CLT bouw betekent kruislaaghout en slaat op een bouwtechniek waarbij massieve houten panelen kruislings aan elkaar worden gelijmd. Deze constructie brengt een behoorlijke sterkte en draagkracht teweeg. CLT bouw wordt ook wel massiefhoutbouw genoemd.

De snellere bouwtijd, het lagere gewicht en de eventuele keuze voor standaard fabrieksmaten kunnen allemaal bijdragen aan het besparen van kosten. De architecturale beslissingen maken een groot verschil in de uiteindelijke prijs en energiezuinigheid. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om de CLT panelen zelf als binnenafwerking te gebruiken zonder verdere bewerking.

CLT bouw & milieu

CLT bouw is één van de meest milieuvriendelijke en energie-efficiënte bouwtechnieken die er bestaan vanwege het materiaal (hernieuwbaar hout), de precisie en weeronafhankelijkheid van prefab, het gewicht van de onderdelen en de mogelijkheden voor hergebruik. De energie inhoud (de totale gebruikte energie bij productie) is laag.

Een CLT huis zorgt vanwege een zelfregulerend vermogen voor een gelijkmatig binnenklimaat zonder hoge pieken en dalen in luchtvochtigheid. Naast een verhoogd comfort maakt dit een huis energiezuiniger, mits alles goed is afgewerkt, en geïsoleerd. Daarnaast is hout van nature een isolator. Een passieve, energie neutrale woning is dan ook gemakkelijker te realiseren dan met traditionele bouw.

Boom

“Bij het ontwerp van onze woning is werkelijk aan alles gedacht. De woning is helemaal integraal berekend.”

Houtskeletbouw-kosten

Voor-en nadelen van CLT bouw

Zoals we hebben gezien zijn de voordelen van CLT bouw legio. Vergeleken met HSB is CLT  meer geschikt voor hoogbouw omdat er simpelweg meer materiaal aanwezig is om in te verankeren. Wat dit punt betreft heeft een doorsnee CLT huis geen voordelen ten opzichte van houtskeletbouw, maar wel wanneer we het hebben over kantoorpanden of andere hoogbouw. Wat dat betreft kan CLT gezien worden als het nieuwe, betere beton. Beton kan bijvoorbeeld ook geprefabriceerd worden en kan ook veel krachten opnemen. De nadelen met betrekking tot milieubelasting van beton zijn echter onhoudbaar en onaanvaardbaar.

Voordelen:                                         Nadelen:
– Lichter dan beton                         – Gebruikt meer materiaal dan houtskeletbouw
– Geprefabriceerd                           – Minder geschikt voor laagbouw
– Milieuvriendelijk                             – Isoleren vaak op de bouwplaats
– Esthetisch aantrekkelijk               – Tijdens de bouw gevoelig voor beschadiging
– Meerdere verdiepingen

Nadelen van CLT bouw ten opzichte van HSB

  • Als er op maat en complexer gebouwd moet worden dan is HSB de betere keuze
  • HSB is lichter en de wanden kunnen smaller vanwege ingeblazen (cellulose) isolatie
  • Er hoeven minder bomen gekapt te worden voor HSB
  • De CLT platen bevatten zodanig veel lijm dat ze niet direct terug kunnen in de natuur
Wat kost houtskeletbouw

“Deze houtskeletbouw woning overstijgt alle normen op het gebied van duurzaamheid, luchtdichtheid en isolatie.”

Boomhut van hout
Niet door Groenhart Houtskeletbouw gebouwd

Conclusies

Uiteindelijk is het geheel afhankelijk van de individuele situatie of men kiest voor HSB of CLT (zie de voor-en nadelen hier boven), maar houtbouw heeft veel en significante voordelen ten opzichte van traditionele bouw waarbij voor Groenhart vooral de milieuvriendelijkheid in het oog springt. Volgens statistieken van het CBS was in 2016 bijna een kwart van alle productie in de bouwsector afval (exclusief sloopafval!). Zelfs in de metaalindustrie en de voedselindustrie was dit aanzienlijk minder, namelijk zo’n tien procent.

Volgens een rapport als onderdeel van de United Nations Environment Programme (Emissions Gap Report 2020) is de bouw wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 38% van de globale CO2 uitstoot. Houtbouw (zowel CLT als HSB) is nu de meest milieuvriendelijke manier van bouwen.

Alles onder één dak

Van ontwerp tot afbouw

Houtskeletbouw gevel 1 FillWzQyNSwyODVd q1ipw51e0ib3fcnag82n45m0ghvi3n7qq7lbwws5lc
Hoe werkt het?

Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.

Keuken in houtskeletbouw bungalow
Volledige ontzorging

We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.

Houtskeletbouw spant 2 FillWzQyNSwyODVd q1ipw51e0ib3fcnag82n45m0ghvi3n7qq7lbwws5lc
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.