Begane grond vloer
Wanneer de fundering af is kan er gestart worden met de begane grond. De vloer kan gezien worden als een extensie van de fundering en is zelf dan ook dragend.
De begane grond vloer is bij Groenhart houtskeletbouw altijd van beton vanwege de mindere draagkracht en relatief hoge schimmelgevoeligheid van bijvoorbeeld een houten begane grond vloer. We hanteren een minimale Rc-waarde (de warmteweerstand) van 5 waarbij 3,5 het minimaal vereiste is volgens het bouwbesluit.
Hier onder volgen de meest voorkomende begane grond vloeren.
- Maatwerk houtskeletbouw
- Deskundig en praktisch
- Van ontwerp tot afbouw
- Volledige ontzorging
Combinatievloer
Hierbij leggen we betonnen balken (balk of strook) van fundering naar fundering. Tussen de balken komen EPS ‘broodjes’. Dit is jargon voor de isolatie. Daaroverheen leggen we stalen wapeningsnetten en storten we beton binnen de bekisting.
Het leggen van een combinatievloer behoeft iets meer arbeid dan onderstaande alternatieven en kan daardoor meer kosten. De flexibiliteit is echter hoog, wat de combinatievloer geschikt maakt voor complexe funderingen of lastig bereikbare plaatsen.
Kanaalplaatvloer
Hierbij gaat het om prefab-vloerelementen van beton waarin over de lengte gewicht besparende kanalen zijn aangebracht. Er kan gekozen worden voor extra isolatie in de kanalen. Indien gewenst kunnen we ook de verdiepingsvloeren uitvoeren in kanaalplaten maar dit biedt geen voordelen ten opzichte van onze gebruikelijke verdiepingsvloer. Het is beter om hier lichtere houten vloeren te gebruiken met een cement dekvloer tegen luchtgeluid en isolatiemateriaal tegen contactgeluid.
De kanaalplaatvloer is relatief goedkoop, licht, snel te plaatsen en behoeft geen bekisting, maar de vormvrijheid is minder groot. Deze beton-besparende vloerelementen zijn uitermate geschikt voor grotere overspanningen vanwege de hoge draagkracht.
Ribcasettevloer
Een voorgespannen ribbenvloer is een systeem met geprefabriceerde betonnen elementen die ondersteund worden door de ribben in de lengterichting. Aan de onderzijde van de elementen is al isolatie verwerkt (polystyreen). Na plaatsing komt er een laag beton overheen.
Omdat de ribcasette elementen massiever zijn dan kanaalplaat elementen zijn ze zwaarder, maar omdat ze inclusief isolatie geleverd worden kunnen ze kosten efficiënter zijn bij seriematige bouw.
Vloer op zand
Een vloer op zand betekent dat er zonder kruipruimte gebouwd wordt. Nadat de woning is uitgegraven wordt er folie op het zand gelegd, vervolgens een dikke laag isolatie en daarop een dikke laag beton.
Het voordeel van deze vloeren is de flexibiliteit qua verankeren van de wanden. We hoeven immers geen funderingsbalk meer te hebben om in te verankeren. In gebieden waar de grondwaterstand vaak erg hoog is wordt aangeraden om zonder kruipruimte te bouwen. We zorgen altijd voor loze buizen zodat onze opdrachtgevers in de toekomst altijd eenvoudig met leidingen de woning in kunnen.
Alles onder één dak
Van ontwerp tot afbouw
Hoe werkt het?
Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.
Volledige ontzorging
We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.
Deskundig en praktisch
Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden.
Veel gestelde vragen over houtskeletbouw
De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.
Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.
Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.
Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.