Wat is een casco huis?

Casco huis op afstand

Het woord ‘casco’ komt uit het Spaans en heeft meerdere etymologische betekenissen. Vrijwel allemaal duiden ze op een beschermende constructie, zoals een schelp, een scheepsromp, een geraamte of een helm. Deze natuurlijke of kunstmatige objecten vormen een omhulsel of een dragende constructie; een onderscheid waar we nog op terug zullen komen. In de bouw slaat de term op de meest basale vorm van het huis, zodanig gebouwd dat de dragende en beschermende functies aanwezig zijn, maar waarbij het huis nog niet bewoonbaar is. Casco wordt ook wel ruwbouw genoemd.

Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van een casco woning, brengen we een belangrijk onderscheid aan en bespreken we een voorbeeld voordat we iets vertellen over de prijsbepaling.

Voordelen en nadelen van casco bouwen

Er zijn redenen om te kiezen voor een casco woning in plaats van een volledig afgerond, sleutel klaar huis. Een belangrijke reden is de prijs: als er kennis en kunde aanwezig is om een groot deel van het werk zelf te doen zou u kunnen besluiten om tijd en moeite te verkiezen boven de hogere prijs die resulteert uit de ontzorging en de snelheid die een aannemer kan leveren.

Een ander voordeel ligt in de voldoening die ervaren kan worden bij het zelf afbouwen van het eigen huis en de mogelijkheid om het huis in ieder gewenst tempo af te maken.

Het grote nadeel laat zich raden: afbouwen kost veel tijd, zelfs als er besloten wordt om hier andere partijen voor in te schakelen. Het gebruik van verschillende partijen maakt ook dat de organisatie en planning bij u ligt.

Casco in de steigers

“Bij het ontwerp van onze woning is werkelijk aan alles gedacht. De woning is helemaal integraal berekend.”

kraan

Casco versus wind-en waterdicht

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een werkelijk casco huis en ‘wind-en waterdicht’. Casco betekent namelijk niet dat de buitenkant is afgewerkt, dat er dakpannen op liggen en dat de muren geheel behang-klaar zijn. Op Internet wordt de term echter op verschillende manieren geïnterpreteerd. Voor de volledigheid zijn dit de zaken die bij een echt casco nog moeten gebeuren:

  • Aftimmeren
  • Schilderen
  • Technische installaties plaatsen (elektra, water, verwarming en ventilatie)
  • Vloer afwerking
  • Sanitair installeren
  • Keuken installeren
  • Afwerken van de wanden en de plafonds
  • Kozijnen aanbrengen
  • Het plaatsen van de trap
  • Aanbrengen van de cementdekvloer (de vloerverwarming zal er vaak eerst in moeten)
  • Dakbedekking aanbrengen


Natuurlijk is een aannemer in staat om bovenstaande taken over te nemen, maar dan spreken we al snel van wind-en waterdicht. Het zal bij de meeste aannemers mogelijk zijn om in overleg te bepalen wie precies wat gaat doen.

Bij Groenhart Houtskeletbouw zitten de verdiepingsvloeren en binnenmuren er in ieder geval in, maar de wanden zijn niet afgewerkt en zijn aan één kant open voor de elektra die er nog in moet komen. Op de meeste plekken zal al geïsoleerd zijn, maar wees hier alert op, dit verschilt per aannemer.

Casco schuurwoning

Deze afbeelding is een voorbeeld van een casco schuurwoning op basis van houtskeletbouw, gemaakt door Groenhart Houtskeletbouw. Dit is een populaire bouwstijl met veelal een zadeldak en een vrij eenvoudige vorm. Vaak zijn ze geheel symmetrisch, maar soms is de ene kant van het dak langer dan de andere. Dit model is gebaseerd op de eerste boerderijen van Nederland zoals die gebouwd werden vanaf de steentijd. Sindsdien zijn de bouwtechnieken en materialen drastisch doorontwikkeld, maar men bouwde toen wel volledig ecologisch, iets waar gelukkig velen weer naar terug grijpen zonder daarbij aan kwaliteit en comfort in te leveren.

Kapschuurwoning

“Deze houtskeletbouw woning overstijgt alle normen op het gebied van duurzaamheid, luchtdichtheid en isolatie.”

Wat kost een casco woning?

Het zal niet de verbazing wekken dat de prijs van een casco woning aanzienlijk minder moeilijk te bepalen is dan dat van een sleutelklaar huis. Vanwege het ontbreken van de legio aan opties binnen het huis die een enorme invloed hebben op de prijs kan deze redelijk geïndiceerd worden middels de prijs per vierkante meter. Hoe hoog deze prijs ligt is afhankelijk van de markt, bouwer en aannemer, maar een casco huis zal in de meeste gevallen zo’n 25% van het totale huis kosten. Er zijn weinig factoren die alsnog de prijs substantieel kunnen doen variëren. De complexiteit van het ontwerp is de belangrijkste, gevolgd door de gekozen buitenafwerking, de benodigde draagkracht (soms is staal nodig i.p.v. hout voor overspanningen) en de locatie i.v.m. reistijden. Spreek van tevoren alles zo concreet mogelijk af met de architect of aannemer voor een goede prijsindicatie en een soepel proces.

Alles onder één dak

Van ontwerp tot afbouw

Houtskeletbouw-gevel-1__FillWzQyNSwyODVd
Hoe werkt het?

Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.

Nieuwveen_A-11__ScaleWidthWzgwMF0
Volledige ontzorging

We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.

Houtskeletbouw-spant-2__FillWzQyNSwyODVd
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.