Wat is houtskeletbouw?

houtskeletbouw woning laten maken

Houtskeletbouw (HSB) is een bouwmethode waarbij de volledige draagconstructie van een woning bestaat uit een houten raamwerk. Dit frame wordt opgebouwd uit verticale houten stijlen en horizontale regels. Samen vormen zij als het ware het ‘skelet’ van het huis – vandaar ook de naam. Maar een skelet alleen is niet voldoende voor een stevige woning. Om van dit frame een dragende constructie te maken, worden er platen op bevestigd. Dit noemen we ‘schijfwerking’.

Bij Groenhart maken we gebruik van OSB-platen (Oriented Strand Board), waarmee we het skelet omzetten in dragende wanden: zogenaamde wandschijven. Daarnaast werken we met dakschijven en vloerschijven. Deze schijven zorgen samen voor de stabiliteit van de woning. Ze vangen krachten op zoals windbelasting en geleiden die door naar de fundering. Hierdoor ontstaat een lichte, maar oersterke constructie die voldoet aan alle moderne bouweisen.

Voordelen houtskeletbouw

  • Duurzaamheid: hout is een hernieuwbare grondstof met een lage  CO₂-voetafdruk en heeft over het algemeen een lagere milieu-impact dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Bij Groenhart gebruiken we materialen zoals houtvezelisolatie, cellulose en leemstuc – waarmee we bouwen met oog voor mens én milieu.
  • Energiezuinig: Houtskeletbouw zorgt voor een uitstekende isolatiewaarde. De constructie bestaat grotendeels uit isolatiemateriaal, waardoor je in de winter minder hoeft te stoken en in de zomer de warmte juist buiten houdt.
  • Snelle bouwtijd:  Omdat het houten frame van een houtskeletbouw woning relatief licht is, kan de constructie snel en efficiënt worden uitgevoerd. Daarnaast worden er veel prefab onderdelen gebruikt, die snel geplaatst worden.
  • Esthetische flexibiliteit: Alle woonstijlen, van botanisch tot modern, zijn te realiseren in houtskeletbouw. Ook een stenen buitenmuur behoort tot de mogelijkheden.
  • Comfortabel wonen: Een houtskeletbouwwoning voelt anders aan dan een traditionele woning. In de zomer blijft het binnen langer koel, in de winter blijft de warmte juist beter hangen. Het verschil in wooncomfort is iets wat je écht moet ervaren.
 
wat-is-houtskeletbouw

“Bij het ontwerp van onze woning is werkelijk aan alles gedacht. De woning is helemaal integraal berekend.”

Houtskeletbouw woning in Lent

Nadelen houtskeletbouw woning?

Als nadelen van een houtskeletbouw huis wordt soms het onderhoud genoemd. Maar daarin kunnen we u geruststellen. De constructie is geheel beschermd en blijft altijd droog. Een ander nadeel van houtskeletbouw zou de geluidsisolatie kunnen zijn. 

Een betonnen wand heeft meer massa en zal beter isoleren tegen omgevingsgeluid. Maar omdat houtskeletbouw zo flexibel is kunnen wij – als u bijvoorbeeld langs een drukke weg gaat bouwen – maatregelen treffen waardoor de geluidsisolatie zelfs beter wordt dan bij een betonnen wand.

Veel houtskeletbouwwoningen hebben houten gevels, waarop het vooroordeel van onderhoud vaak is gebaseerd. De gevelafwerking staat echter los van de bouwmethode en een houten gevel is slechts één van de vele mogelijke afwerkingen. 

Ook bij een houten gevelbekleding werken wij altijd met zeer duurzame houtsoorten (Western Red Cedar, Lariks en dergelijke) die niet geschilderd hoeven te worden en na verloop van tijd zullen vergrijzen.

Is een houtskeletbouw woning energiezuinig?

Houtskeletbouw staat bekend om zijn uitstekende isolatiewaarde en is daardoor van nature energiezuinig. Omdat hout beter isoleert dan steen of beton, en bovendien snel opwarmt, gaat er bij het verwarmen van een houtskeletwoning veel minder energie verloren. Daarnaast is het skelet grotendeels gevuld met isolatiemateriaal: ongeveer 75 tot 80 procent van de wand bestaat uit hoogwaardige isolatie, zoals cellulose of houtvezel. Daardoor blijft de warmte in de winter langer binnen en hoeft er minder gestookt te worden.

Ook in de zomer heeft houtskeletbouw grote voordelen. Waar traditionele woningen met veel massa (zoals steen of beton) overdag opwarmen en die warmte vasthouden, blijft een houtskeletwoning juist verrassend koel. Hout slaat nauwelijks warmte op, dus als het buiten ’s nachts afkoelt, gebeurt dat binnen ook. Zelfs tijdens een hittegolf blijft het binnen aangenaam – en dát merk je in je wooncomfort én op je energierekening.

Naast energiezuinig is houtskeletbouw ook een duurzame keuze. Hout is een hernieuwbare grondstof die tijdens de groei CO₂ opneemt. Per kuub hout wordt ongeveer één ton CO₂ vastgelegd. Bij Groenhart gebruiken we daarnaast ecologische materialen zoals houtvezelisolatie, cellulose en leemstuc. Zo bouwen we niet alleen comfortabele woningen, maar dragen we ook bij aan een gezondere toekomst.

Bekijk eens onze case over een energiezuinige houtskeletbouw woning in Zeist.

Wat kost houtskeletbouw

“Deze houtskeletbouw woning overstijgt alle normen op het gebied van duurzaamheid, luchtdichtheid en isolatie.”

Bekisting-strokenfundering-houtskeletbouw__FillWzQyNSwyODVd

Welke fundering voor een houtskelet huis?

Hoofdzakelijk zijn er 2 soorten funderingen te onderscheiden, namelijk een fundering op palen en een fundering op staal. De laatste heeft niets met het materiaal staal te maken maar het is jargon voor een fundering die rechtstreeks steunt op de grond en waarbij de grond dus voldoende draagkrachtig is.

Die draagkracht meten we door een sondering. Dit wordt gedaan door een conus in de grond te drukken en de weerstand daarvan te meten. We meten altijd op minimaal twee punten, op de hoeken van de woning diagonaal tegenover elkaar.

Mocht u nog vragen hebben over de fundering van een houtskeletbouw woning, voel u vrij om contact op te nemen of bekijk de pagina over funderingen.

Verschil met een traditioneel huis bouwen

Houtskeletbouw is fundamenteel anders dan traditioneel bouwen met kalkzandsteen of beton. Bij traditionele bouw stapel je zware elementen op elkaar, waarbij de massa voor stabiliteit zorgt. Houtskeletbouw werkt juist met lichte materialen, en haalt stabiliteit uit de slimme toepassing van natuurkundige principes zoals schijfwerking.

Naast de constructieve voordelen biedt houtskeletbouw ook veel ontwerpvrijheid. De basis van het huis – het skelet – staat snel, en wat je daarna doet met gevels, isolatie en afwerking is flexibel in te vullen. Je kunt kiezen voor stucwerk, baksteen, houten gevelbekleding of een combinatie. Ook qua isolatie zijn er verschillende biobased mogelijkheden, zoals houtvezel en cellulose.

houtskeletbouw woning laten maken
aannemer houtskeletbouw

Wij helpen u graag bij het realiseren van uw houtskeletbouw huis!

Ons ervaren team staat dagelijks voor u klaar om u te helpen bij het realiseren van uw droomhuis. Van idee tot ontwerp van start bouw tot afbouw. 

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag uw wensen. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze werkwijze pagina. Of neem een kijkje in ons portfolio voor houtskeletbouw voorbeelden

Alles onder één dak

Van ontwerp tot afbouw

Houtskeletbouw-gevel-1__FillWzQyNSwyODVd
Hoe werkt het?

Groenhart Houtskeletbouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. Wij doen wat we beloven en zorgen voor een realistisch plaatje.

Keuken in houtskeletbouw bungalow
Volledige ontzorging

We nemen de touwtjes uit handen; van ontwerp tot afbouw. Door meerdere disciplines bij elkaar te brengen garanderen we de hoogste kwaliteit.

Houtskeletbouw-spant-2__FillWzQyNSwyODVd
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Houtskeletbouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.