Kangoeroewoning

Hoe ver was men al in het traject?

Deze opdrachtgever kwam bij ons binnen met ideeën en ambities, maar er was nog niets concreet. We zijn samen door het programma van eisen gegaan en hebben vervolgens een passende architect bij dit project gezocht (AHAD architecten) waarmee we het bouwteam hebben versterkt.

Waarom heeft de opdrachtgever voor houtskeletbouw gekozen?

Deze opdrachtgever had vanaf het begin al bewust gekozen voor houtskeletbouw vanwege de duurzaamheidsambities die alleen waar gemaakt konden worden door zo veel mogelijk bio-based materialen te gebruiken.

De woning is gebouwd met Inlands lariks uit Duitsland en heeft dus een lage CO2 voetafdruk qua vervoer. Warmte wordt opgewekt met een bodembron warmtepomp waarop verder bespaard wordt door een warmte terugwin installatie en er wordt elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen op het dak.

Wat maakt het ontwerp bijzonder?

De woning is energie neutraal doordat we conform de trias energetica de warmtevraag maximaal hebben beperkt. Met de bio-based isolatiematerialen hebben we een zeer hoge isolatiewaarde weten te behalen. Bovendien is de woning luchtdicht opgeleverd dankzij aansluitdetails van hoge kwaliteit, alleen mogelijk door hele goede engineering vóór de start van het bouwproces.

Het meest bijzondere aspect qua ontwerp is voort gekomen uit het programma van eisen, waaruit al snel bleek dat men een woning wou bouwen met daarin een zelfstandige woonruimte zodat mantelzorg vergemakkelijkt zou worden maar ook zelfstandigheid mogelijk was. Dit wordt een kangoeroewoning genoemd. Het is een mooie en gezonde woning geworden op een fijne groene locatie.