Wint bouwen in hout het van het traditionele beton en staal?

Milieuvriendelijk bouwen heeft de toekomst, daar zijn we het allemaal wel over eens. Alleen in de praktijk worden er toch nog andere keuzes gemaakt. Bouwen met hout wordt steeds populairder, alleen doordat er gewerkt wordt met achterhaalde normen wordt een echte doorbraak tegengehouden. De rekensommen die nu nog worden gehanteerd om de milieuprestaties van een gebouw te bepalen benadelen het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen en dat is oneerlijk vindt een groep bouwbedrijven, projectontwikkelaars, architecten en andere organisaties. Het gebruik van natuurlijke materialen is juist noodzakelijk om milieuvriendelijker te kunnen bouwen. Maar het valt niet mee om dit standpunt te verdedigen wat er komt behoorlijk veel weerstand vanuit de hoek van beton en staal.

Woningbouw moet klimaatvriendelijker

Of we nou willen of niet, om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te kunnen halen moet er klimaatvriendelijk gebouwd worden. Hier hebben we al eerder een artikel over geschreven. Woningbouw is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de jaarlijkse uitstoot in Nederland. De aankomende jaren worden er nog miljoenen woningen gebouwd, dus het is noodzakelijk dat er tot actie wordt overgegaan vindt de groep bedrijven, met grote namen zoals Ballast Nedam, VORM, BAM en Dura Vermeer. Zij gaan begin februari 2021 een manifest overhandigen aan het ministerie van binnenlandse zaken. Een manifest met de oproep de rekensommen aan te passen.

Gebruik natuurlijke materialen in de bouw

In de rekensommen wordt nu helemaal niet meegenomen dat hout CO2 opslaat. Dit is een belangrijk aspect waarmee gerekend moet gaan worden. De klimaatdoelstellingen zijn gericht op het verminderen van de CO2 uitstoot. Juist door gebruik te maken van natuurlijke materialen in de bouw wordt de mogelijkheid gecreëerd de uitstoot van CO2 te reduceren. De overheid moet dit gaan stimuleren. De klimaatvoordelen van hout dringt de laatste jaren door in de bouw, ook bij de grotere bedrijven. De oproep om de rekensommen aan te passen heeft inmiddels al 200 ondertekenaars uit de hele sector, ook Groenhart Houtskeletbouw heeft uiteraard getekend. Al deze bedrijven willen bijdragen aan een duurzamere leefomgeving en zich niet laten tegenhouden door traditionele rekensommen.

Bron: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/bonje-in-de-bouw-tussen-hout-beton-en-staal-achterhaalde-normen-zitten-verduurzaming-in-de-weg~bbe9ea26/?&referrer=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2F