Toenemende vraag naar houtskeletbouw woningen goed voor waardevastheid

Er wordt vaak onterecht gedacht dat de waardevastheid van houtskeletbouwwoningen minder is dan van ‘traditioneel’ gebouwde woningen, maar is dat ook zo?

De beleving van de waardevastheid van een woning zit eigenlijk tussen de oren, het heeft te maken met de traditionele woningbouw in Nederland. Daar leven we nog in het stenen tijdperk; we bouwen in kalkzandsteen, baksteen en beton. Hierdoor gaan we er automatisch van uit dat ons huis van steen moet zijn. In Noord- Amerika, Scandinavië en Duitsland is het heel gebruikelijk om juist woningen van hout te bouwen.

Toenemende vraag
De laatste jaren neemt de vraag naar houtskeletbouwwoningen aanzienlijk toe, mensen gaan er heel bewust naar op zoek door o.a. het duurzame karakter, de korte bouwtijd en de hoge woonkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat de meeste consumenten niet kijken naar de bouwmethode, maar naar het wooncomfort. Als consumenten het gevoel een houtskeletbouwwoning hebben ervaren, zijn ze vaak snel overtuigd om er in te gaan wonen en worden het tevreden bewoners. Daarnaast heeft juist nu het kiezen voor een houtskeletbouwwoning grote voordelen ten opzichte van een huis van steen. Energiezuinigheid en verantwoord materiaalgebruik met duurzame en hernieuwbare bouwmaterialen, dit zijn onderwerpen waar steeds meer de aandacht op gevestigd wordt.

Prijs-kwaliteit
De prijsprestatieverhouding van houtskeletbouwwoningen is erg goed, een nieuwbouwproject is goed te begroten en door de snelle bouwmethode spaar je op je bouwrente. Een ander verschil met deze bouwmethode is dat de opdrachtgever in de voorbereidingsfase al goed moet nadenken over zijn wensen over de inrichting en de voorzieningen. De onderdelen van de woning worden prefab aangeleverd daarom is het zo belangrijk om in de voorbereidingsfase al het denkwerk gedaan te hebben. Een prettig gevolg hiervan is dat dure improvisaties en daarmee hoge meerkosten bij houtskeletbouw bijna niet voorkomen.

Waardevastheid
Met de waardevastheid van houtskeletbouwwoningen zit het wel goed. De waardevastheid staat los van de bouwmethode, maar wordt vooral bepaald door een mooie woning in een mooie omgeving. Kopers kijken vaak niet eens naar de bouwmethode, als ze er al van op de hoogte zijn. Daarnaast stijgt de vraag naar houtskeletbouwwoningen alleen maar, wat ook een positief effect heeft op de waardevastheid. Rik Leemans, hoogleraar Milieusysteemanalyse van de Wageningen Universiteit zegt zelfs dat houtskeletbouwwoningen klimaatverandering tegengaan, doordat hout een veel duurzamer bouwmateriaal is dan staal en beton. In het kader van de waardevastheid wordt het in de toekomst steeds belangrijker dat woningen weinig energie gebruiken. Met een houtskeletbouwwoning bouwt u dus duidelijk aan een duurzame toekomst.

Bron: dossier houtskeletbouw waardevastheid- Centrum Hout

Strakke houtskeletbouw woning