Je eigen woning bouwen? Waar begin je aan!?

Veel mensen ervaren het bouwen van een eigen woning (op maat) als een zeer spannende onderneming. En dat is het ook! Er zijn eindeloos veel keuzes te maken die ook nog eens allemaal invloed hebben op het budget.  Wat een onzekerheid! Wat kost een woning nou eigenlijk? Kan ik dat wel betalen? Wat zijn de bijkomende kosten? En dan het meerwerk, daar heb ik horrorverhalen over gehoord van een kennis die vorig jaar zelf heeft gebouwd. Dit zijn allemaal vragen en onzekerheden die wij aan tafel horen. En het zijn ook terechte vragen en onzekerheden. Wij zien het als onze taak om zoveel mogelijk duidelijkheid te brengen in een ondoorzichtig proces.

Gedegen programma van eisen

Het begint bij een gedegen programma van eisen en een moodboard. We leggen ook samen de duurzaamheidambitie vast. Kijk ook eens op https://www.groenhart-houtskeletbouw.nl/kennisbank/ voor meer informatie. Aan de hand van dit alles doen wij een eerste check met het door u te bepalen budget. Denken we dat het programma van eisen en moodboard overeenkomt met uw budget? Dan garanderen wij ook dat dit zo is en maken wij de tekeningen voor eigen risico. Blijkt dat het toch niet past? Dan nemen wij de kosten van de architect voor onze rekening. Past het wel? Dan gaan we uiteraard met elkaar door. Duidelijke vooraf gemaakte afspraken zijn belangrijk. Na het maken van iedere tekening SO-VO-DO (resp. schetsontwerp-voorlopig ontwerp-definitief ontwerp) berekenen wij de bouwkosten opnieuw. Steeds iets gedetailleerder. Zo bent u ervan verzekerd dat de bouwkosten binnen budget blijven en kunt u wel overwogen keuzes maken. Immers, ook al kost een bepaalde deur voor iedereen evenveel, niet iedereen heeft de kosten er ook voor over. Zodra de tekeningen definitief zijn vragen we aan welstand (indien van toepassing) of ze ‘in principe akkoord’ gaan met de tekeningen. Zodra we een akkoord hebben, maken we diverse rapporten en dienen we de bouwaanvraag in. Na het aanvragen van de omgevingsvergunning hebben we rustig de tijd om alle detailkeuzes te maken en, gestructureerd, op de vragenlijst in te vullen. Uiteraard begeleiden wij u hier volledig in en kunt alle te kiezen onderdelen ‘live’ op diverse bouwplaatsen en in showrooms bekijken.

 

Vergunning, voorbereiding en bouwproces

Na een week of 9 volgt de vergunning. Ook hebben we inmiddels alle keuzes gemaakt en zijn alle stelposten uit de begroting verdwenen. De werkvoorbereiding kan beginnen. Spannend!! Een week of 8 na het verlenen van de vergunning start de bouw. Nu begint het echte werk! De fundering en de begane grondvloer worden gemaakt en dan komt het houtskeletbouw casco. Binnen een week is het hoogste punt bereikt en dat moet gevierd worden! Nu volgt alles elkaar snel op en na een maand of 5 is de oplevering. Alweer een reden tot feest! Uiteindelijk viel het toch wel mee, er moesten wel veel keuzes gemaakt worden maar dat betekend ook dat we precies gekregen hebben wat we wilde. Kijk en daar doen we het voor!

 

Wilt u eens verder praten over het bouwen van uw eigen woning of wilt u in een woning kijken? Neem dan contact op telefoonnummer 0316-820 213 of vul het contactformulier.