Duurzaam bouwen noodzakelijk voor klimaatakkoord: CO2-neutraal wonen

Het klimaatakkoord van Parijs maakt het noodzakelijk dat op alle fronten inspanningen worden gedaan om woningen en gebouwen te verduurzamen. Dit geldt natuurlijk ook voor het bouwen van nieuwe woningen, de duurzaamheidsnormen worden steeds verder aangescherpt. Bij het realiseren van een duurzame woning gaat het niet alleen om het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepompsysteem of zonnepanelen, er is ook veel winst te behalen in de materiaalkeuze.

Houtskeletbouw, bouwen aan een duurzame toekomst
Een duurzame woning of bedrijfspand bouwen gaat haast vanzelf als er gekozen wordt voor houtskeletbouw. Bij houtskeletbouw wordt er namelijk gebruik gemaakt van duurzame en volledig recyclebare materialen. Daarnaast is het een schone, betrouwbare en flexibele bouwmethode met een hoge bouwsnelheid. De bouwtijd van een houtskeletbouwwoning is aanzienlijk korter dan van een traditionele woning, een houtskeletbouwwoning is binnen een week wind- en waterdicht. De houtskeletbouwmethode zorgt voor weinig afval en lage faalkosten waardoor een hoge kwaliteit geborgd kan worden.

CO2-neutraal wonen
Bomen nemen hun hele leven lang CO2 op uit de atmosfeer en dit wordt levenslang opgeslagen in het hout, zo compenseren ze vooraf de koolstofdioxide die vrijkomt bij het verwerken van het hout. Deze manier van CO2-reductie past helemaal binnen het cradle-to-cradle principe. Het bouwen van een woning van hout kost ongeveer 40% minder energie dan het bouwen van een vergelijkbaar bouwwerk van een ander materiaal. Daar komt nog bij dat het vervoer van hout zes keer energiezuiniger dan van andere materialen.