BIMMEN in houtskeletbouw

Virtueel bouwen heeft de toekomst, niet gek dat BIM door steeds meer partijen in de bouw omarmt wordt als nieuwe werkmethode. Ook bij Groenhart zijn we gestart met het bouwen van virtuele houtskeletbouwwoningen. De woning wordt volledig uitgewerkt in 3D, met alle details, dus echt zoals de woning gebouwd gaat worden op de bouwplaats. Dit geeft ons de kans om zeer complexe woningen volledig prefab te bouwen, vrijwel zonder aanpassingen op de bouwplaats. Ook kunnen we het installatiewerk integreren en voorzieningen al in de fabriek opnemen. Daarnaast willen we op tijd eventuele knelpunten ontdekken, zodat we tijdens de realisatie van een houtskeletbouwwoning niet voor verrassingen komen te staan.

Wat is BIM?
De letters BIM staan voor Bouwwerk Informatie Model en wordt in de praktijk in drie samenhangende werkmethodes toegepast. Als eerste wordt BIM gebruikt om een digitale presentatie te maken van het te realiseren bouwwerk, in ons geval een houtskeletbouwwoning. Op de tweede plaats is het bedoeld om de samenwerking tussen partijen te bevorderen door samen te kunnen werken aan de digitale woning. Alle partijen kunnen op deze manier processen goed op elkaar afstemmen. Dan als laatste is BIM bedoeld om de informatie die verzameld wordt op de juiste manier te kunnen borgen en (her)gebruiken. Het geeft ons de kans om alle informatie uit het voortraject centraal in één model te verzamelen. BIM kan worden gebruikt door alle partijen die bij de woning betrokken zijn, zoals een architect en installateur. Een groot voordeel van BIM is dat alle informatie voor iedereen beschikbaar is op elk moment. Iedereen werkt met dezelfde informatie, waardoor fouten door het doorgeven van verkeerde informatie tot een minimum worden beperkt.

Bij duurzaam bouwen hoort ook het tegengaan van verspilling door onnodige fouten. Ook om die reden werken wij vanaf heden al onze houtskeletbouwwoningen uit in 3D.

Lees ook: een digitale rondleiding door uw droomwoning.