Trias energetica

Wat betekent Trias Energetica?

De Trias Energetica zijn vuistregels ontwikkeld door de TU Delft om gebouwen duurzaam te ontwikkelen en te bouwen. De meest eenvoudige vorm van de Trias Energetica zijn stap 1, 2b en 3. Tegenwoordig wordt ook stap 2a toegevoegd.

1.   Beperk het energieverbruik;

2a. Gebruik energie uit reststromen;

2b. Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen;

3. Indien gebruik van eindige (fossiele) energiebronnen onvermijdelijk is, gebruik ze dan zeer efficiënt en compenseer dit op jaarbasis met 100 procent hernieuwbare energie.

Indien het gaat om een energieneutrale woning dan komt er nog een extra stap bij, namelijk ‘gebruik energie uit reststromen’, dit is stap 2b. Onderstaand een aantal voorbeelden van mogelijke maatregelen bij iedere stap.

Stap 1 is bijvoorbeeld het goed isoleren en luchtdicht bouwen van de woning.

Stap 2a is bijvoorbeeld het gebruiken van de afgezogen lucht voor het verwarmen van de schone ingeblazen lucht door middel van een warmte terugwin installatie (WTW).

Stap 2b is bijvoorbeeld het opwekken van elektriciteit doormiddel van zonnepanelen (PV-panelen).

Stap 3 is bijvoorbeeld het gebruiken van lage temperatuur verwarming en besparen op het warme tapwater.

Naast de energetische aandachtspunten is ook het materiaal gebruik belangrijk. Hout is een erg duurzaam bouwmateriaal omdat er bij de productie (groei van de boom) geen co² uitgestoten maar opgenomen wordt. Voor een interessant filmpje over dit onderwerp klik hier (Voor minder klimaatverandering, gebruik hout!).

Naast het constructiehout dat in houtskeletbouw gebruikt wordt zijn er ook legio mogelijkheden om natuurlijke isolatiematerialen te gebruiken zoals Cellulose en houtvezels.

Het duurzaam ontwikkelen en bouwen van een woning is altijd een mix van maatregelen die afhankelijk zijn van de wensen van de opdrachtgever. Kosten zijn daarbij een belangrijk onderdeel. Groenhart Houtskeletbouw adviseert opdrachtgevers van het begin tot het eind over de mogelijkheden en gevolgen voor comfort en budget.

Neemt u voor meer informatie contact met ons op.

Trias Energetica