Faseverschuiving

Wat betekent faseverschuiving?

Goed isoleren is belangrijk, dat weet inmiddels iedereen. De meeste mensen denken bij isoleren vaak aan winter, kou en stookkosten. We willen door goed te isoleren onze stookkosten beperken en daarmee tevens bijdragen aan de reductie van (onder andere) CO2 in de atmosfeer. Wat echter steeds belangrijker gaat worden voor een comfortabele woning is goed isoleren om ook de warmte buiten te houden. Hiervoor moeten we kijken naar andere bouwfysische aspecten dan die waarmee we de kou buiten houden. Faseverschuiving is daar een belangrijk onderdeel van.

Als u uw woning in de zomer zo comfortabel mogelijk wilt houden zonder airconditioning, is er maar één manier: profiteren van de koude van de nacht. De warmte van de dag moet worden ‘opgenomen’ door materialen die warmte opslaan. Dit vertraagt ​​en verzwakt de temperatuurgolf die van buiten naar binnen loopt. ’s Nachts moet de opgeslagen warmte weer worden afgegeven aan de koelere buitenlucht. Dit heet faseverschuiving.
Het doel is om de temperatuurschommelingen aan de binnenzijde zo laag mogelijk te houden en de maximale binnentemperatuur in de tweede helft van de nacht te bereiken, dus met een vertraging van ca. 10-12 uur.

Vergeleken met thermische isolatie speelt hier een andere factor een rol: tijd. Nu is het niet langer voldoende om constante temperaturen te verwachten. In plaats daarvan moet rekening worden gehouden met de dagelijkse fluctuatie en de opslagcapaciteit van de bouwmaterialen. Hiervoor voeren wij  een simulatie uit waarin het temperatuurprofiel binnen de component (wand of dak) wordt gesimuleerd over 24 uur (plus 72 uur insteltijd) in stappen van 10 minuten.

Wilt u meer weten over het bouwen van een comfortabele houtskeletbouw woning? Neem dan contact met ons op voor een informatieve afspraak.

Faseverschuiving