Blog: De deugd van cellulose isolatie

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Veel daarvan passen niet binnen de circulaire toekomst van onze wereld, zoals glaswol, steenwol, XPS, EPS en PIR. Gelukkig zijn er, en komen er steeds meer, gezonde en natuurlijke (bio-based) isolatiematerialen op de markt. Sommige daarvan bevinden zich nog in de experimentele fase maar veel materialen hebben zich reeds bewezen op het gebied van toepasbaarheid en levensduur. Groenhart Houtskeletbouw B.V. geeft de voorkeur aan cellulose- en houtvezelisolatie. Hieronder gaan we dieper in op cellulose en onze redenen voor het gebruik er van.

Foto houtskeletbouw Cellulose

Goed bezig voor de natuur!

Tegenwoordig zijn er methoden om grofweg te berekenen hoe veel schade aan het milieu het gehele productieproces van dergelijke materialen heeft gekost, bijvoorbeeld door de totale gebruikte energie te bepalen. Energie-inhoud (embodied energy) wordt bepaald als de totale energie gebruikt door directe en indirecte processen gerelateerd aan de totstandkoming van het product tot eindgebruik. Alles in de keten wordt meegenomen: winning van materialen uit de natuur, het maakproces, vervoer, etc. Cellulosevezel isolatie bestaat voor het overgrote deel uit gerecycled papier en is daarmee behoorlijk milieuvriendelijk. Naast het feit dat cellulose zeer gemakkelijk hernieuwbaar is (en goed isoleert) scoort het uitzonderlijk goed wanneer we kijken naar de energie-inhoud zoals die wordt ingeschat. 0,9 tot 3,3 MJ/kg tegenover 28MJ/kg bij glasvezel of 20MJ/kg bij gerecyclede wol. Lees vooral de bron (2011) voor meer informatie.
[G. Hammond, C. Jones, Inventory of Carbon & Energy Version 2.0 (ICE V2. 0), Department of Mechanical Engineering, University of Bath, Bath, UK, 2011, p16]

Cellulose is gemaakt van gerecycled papier (zoals oude kranten) dat in kleine stukjes wordt gescheurd (nadat metalen deeltjes van paperclips e.d. zijn verwijderd) en tot katoen-achtige vlokken gemaakt. Ook worden er stoffen toegevoegd vanwege brandveiligheid en het voorkomen van schimmel. Deze toevoegingen behelzen zo’n 15 tot 20% van de totale massa. Dergelijke vlokken kunnen gaten in de isolatie laten vallen als de installatie niet goed is gedaan, maar wanneer dit wel professioneel gebeurt is de luchtdichtheid 36% beter dan wanneer er geïsoleerd is met glasvezel.
[S. Boonyakarn, D. Arch, S.R. Spiezle, Fibreglass Vs Cellulose Installed Performance, 1990]

Goed bezig voor het comfort van onze klanten!

Van oudsher is het in Nederland het geval dat de kou van de winter ons veel meer energie kost dan de warmte van de zomer. Door klimaatverandering zien we het energiegebruik langzaam verschuiven naar de zomer (mede door airconditioning). Hier anticiperen we op om te voldoen aan de hedendaagse en toekomstige wensen van onze klanten. Het toepassen van isolatie met een grotere thermische massa (zoals Cellulose) voorkomt dat de warmte snel van buiten naar binnen treedt. Daarbij hoeven geen concessies gedaan te worden qua isolatiewaarden om de warmte binnen te houden.

Deuss 1
Deuss 2

Goed bezig voor de waarde van de woning!

Papier is natuurlijk zeer licht ontvlambaar, vandaar de toegevoegde stoffen (die kunnen variëren). Deze stoffen (zoals boron) hebben ook een schimmelwerend effect, hoewel schimmel bij een goed dichtgemaakte muur geen kans krijgt, zelfs als de cellulose er nat in is geplaatst. Het lijkt er echter op dat milieuvriendelijkere toegevoegde stoffen ook mogelijk zijn. Magnesiumoxide poeder is een kandidaat.
[Haldun Kurama – Fire Reterdant Effıcency of Waste Magnesia Powder in Cellulose Insulation, 2016]

Cellulose is erg milieuvriendelijk omdat het gebruik ervan voorkomt dat oud papier weg wordt gegooid, of nog erger, wordt verbrand. Zelfs na gebruikt te zijn als isolatiemateriaal in een muur kan cellulose in principe eindeloos vaak hergebruikt worden. Mocht cellulose toch aan het einde van zijn nut arriveren dan is het ook composteerbaar.
[D.P. Boogman, EPD – Environmental Product Declaration Blown Insulation Made of Cellulose Fibre ISOCELL GmbH, 2014]